luni, 30 iulie 2012

Hemoroizii externi


Hemoroizii externi sunt o categorie aparte a bolii hemoroidale. Practic, acest tip de hemoroizi sunt cei mai putin gravi si cei mai usor de tratat, dar, din pacate, provoaca si cele mai mari probleme pacientilor care au fost diagnosticati cu ei. Astfel, pozitionarea lor, la exteriorul canalului rectal, este cea care implica si un mai bun acces la ei de catre personalul medical care ii poate drena sau elimina complet, dar si aparitia unor dureri foarte intense atunci cand pacientul se afla in pozitie sezanda sau cand acesta presteaza orice fel de activitate fizica intensa.
            De cele mai multe ori, hemoroizii externi sunt printre cele mai usor de diagnosticat probleme de sanatate. Motivul este evident: ei se prezinta ca o serie de inflamatii intens colorate, variind intre rosu purpuriu si negru, dispusi aproape circular in jurul anusului. Au o consistenta tare si o suprafata lucioasa. De asemenea, pacientul simte o durere intensa atunci cand hemoroizii sunt palpati. Practic, diagnosticul se pune de la sine. Si, totusi, exista si aici cateva exceptii. Printre cele mai notabile se afla diagnosticarea hemoroizilor externi inainte de stadiul relativ avansat al bolii, precum cel descris mai sus. In general, primul simptom si cel care convinge pacientul sa mearga la medic este durerea la defecatie. Dar hemoroizii externi exista in acel loc cu mult inainte ca pacientul sa simta durere. Astfel, un medic vigilent poate sa observe, la un control vizual al zonei in cauza, ca o portiune din zona perianala a devenit mai alba decat in mod obisnuit. Dupa o perioada de timp, partea alba se restrange si se cumuleaza de-a lungul venelor anorectale, pentru ca, ulterior, sa apara mici inflamatii de forma circulara, dar care isi pastreaza culoarea alba si care nu dor. De ce este important ca hemoroizii sa fie diagnosticati cat mai devreme? Raspunsul este simplu: cu ajutorul tratamentului adecvat, pacientul poate evita aparitia unei crize hemoroidale, fapt care nu poate sa fie decat benefic.
            Cum evolueaza o criza hemoroidala in cazul hemoroizilor externi? In mod cert, diferit de cea indusa de inflamarea hemoroizilor interni. In primul rand, pentru ca pacientul sa poata fi considerat ca aflandu-se in criza hemoroidala, hemoroidul extern trebuie sa se fi fisurat. Observati ca aici nu se vorbeste despre durerea hemoroidala, intensa de altfel, ci de sangerare. In cazul hemoroizilor interni, sangerarea este ultimul simptom aparut in criza, nu primul. Un al doilea simptom al crizei hemoroizilor externi este senzatia de mancarime. O data cu ruperea peretilor venelor anorectale externe, se elibereaza si o substanta de origine mucoida, care provoaca iritarea zonei imediat vecine, inducand senzatia de mancarime. In acest moment, pacientul trebuie sa mearga la medicul curant, pentru ca hemoroidul extern sa fie eliminat si zona perianala sa fie curatata. Daca simptomele sunt ignorate, hemoroidul se poate infecta, iar infectia este, de cele mai multe ori, foarte grava pentru ca agentul patogen patrunde direct in circulatia sangvina. Sa nu uitam ca venele anorectale conduc la vena porta, iar vena porta va permite accesul patogenului in intregul corp.
            Terapia antihemoroidala in cazul hemoroizilor externi este impartita in doua categorii: terapia chirurgicala si terapia nechirurgicala. Terapia chirurgicala implica cauterizarea venei anorectale inflamate si eliminarea ei completa. De obicei, operatia dureaza aproximativ jumatate de ora, iar pacientul nu trebuie sa fie anesteziat total, ceea ce o face indicata si pentru pacientii care sunt cardiaci si carora le este interzisa anestezia totala. Recuperarea nu tine mai mult de patru sau cinci zile, ulterior pacientul putand sa isi reia activitatea sa obisnuita. In cazul terapiei nechirurgicala, ea sustine utilizarea unei medicatii complementare, de tipul cremelor, unguentelor si lotiunilor, pentru a ameliora simptomele pacientului in perioadele dintre crizele hemoroidale. Astfel, medicul va prescrie analgezice, antibacteriene, cicatrizante si antihemoragice, aplicate de doua sau de trei ori pe zi.

luni, 23 iulie 2012

Ce sunt hemoroizii?


Răspunsul la întrebarea “ce sunt hemoroizii?” este înșelător de simplu. Astfel, definiția de dicționar medical este următoarea: hemorozii sunt inflamații ale venelor anorectale. Boala hemoroidală este considerată una dintre cele mai comune boli ale secolului nostru, deoarece este un răspuns al organismului la toxicitatea mediului înconjurător, la alimentația nepotrivită și la stilul de viață sedentar. În general, o anumită boală va afecta o anumită categorie de persoane, cu o anumită localizare geografică, cu un anumit nivel de trai sau de un anumit sex și vârsta. În cazul hemoroizilor, acest lucru nu este valabil: aceste inflamatii ale venelor anorectale afecteaza toate tipurile de pacienți, de la cei aflați în pragul adolescenței, până la cei trecuți de 70 de ani, de la cei cu o stare de sănătate foarte bună până la cei pentru care hemoroizii reprezintă doar o afecțiune în plus față de toate celelalte de care suferă.
            În primul rând, trebuie menționat mecanismul după care funcționează boala hemoroidală. Astfel, la nivelul rectului se află o serie de mușchi circulari, cu o foarte mare forță de contracție. Practic, aceștia formează canalul rectal. Pentru a-și menține tonusul muscular atât de ridicat, acești muschi au nevoie de sânge oxigenat. Acest sânge vine direct din vasele majore de sânge și este distribuit la nivelul muschilor rectali de către o multitudine de vene anorectale. Principala caracteristică a acestor vene anorectale este capacitatea lor de a rezista la presiuni foarte mari, formate în momentul utilizării mușchilor rectali. Totuși, pereții venelor anorectale nu difera structural de pereții oricaror alte vase de sânge din corp, fapt ce produce baza apariției hemoroizilor. În principiu, pereții oricărui tip de vase de sânge sunt făcuți dintr-un material biologic ultradeformabil, care le permite să își modifice mărimea și forma în orice moment, între anumite limite. Din păcate, după o anumită perioadă de timp în care mușchii canalului rectal au for utilizati în exces sau au fost lezați în mod constant, presiunea exercitată la nivelul pereților venelor anorectale devine prea mare pentru a putea fi compensată de capacitatea elastică a acestora și ei se subțiază sau, în anumite cazuri grave, se fisurează.
            Pentru multe persoane, boala hemoroidală poate părea o problema minoră de sănătate, dar adevărul este cu totul altul și doar un bolnav care a trecut printr-o criza hemoroidală poate spune cu certitudine cât de intensă este suferința fizică, dar și cea psihică. Dacă vorbim de suferința fizică, pacienții descriu durerea din criza hemoroidală drept una mai intensă decât cea din litiaza biliară sau din litiaza renală, un fapt deloc ușor de ignorat. Din păcate, medicația analgezică clasică nu funcționează în cazul crizelor hemoroidale, deoarece ingerarea unor medicamente pe cale orală nu le va permite acestora să ajungă la receptorii durerii de la nivelul rectului. De obicei, singurele analgezice care ajută în vreun fel la diminuarea senzației dureroase sunt cele locale, dar aplicarea lor în plină criză hemoroidală este practic imposibilă. Astfel, pacienții sunt obligați fie să aplice crema analgezică în mod constant, fie să parcurgă întreaga criză fără ajutor medicamentos.
            Un alt aspect ce ar trebui sa fie discutat cu pacientul în momentul diagnosticării bolii hemoroidale este referitor la tipurile de hemoroizi. În general și clasificându-le doar dupa poziționare, există două mari categorii: hemoroizi interni si hemoroizi externi. Hemoroizii interni sunt dezvoltați, evident, în interiorul canalului rectal și sunt cea mai comună formă de manifestare a bolii hemoroidale, dar și cea mai gravă, din păcate. Hemorozii externi, deși mult mai dureroși într-o primă etapă a dezvoltării lor, sunt mult mai ușor de tratat și nu prezintă pericol de agravare. Practic, dacă distrugerea hemorozilor interni necesită intervenții chirurgicale sau tratamente nechirurgicale invazive, eliminarea hemoroizilor externi se face, de cele mai multe ori, doar prin intermediul unor tratamente pe baza de anumite creme cicatrizante și analgezice.
 Iată și o poză sugestivă a hemoroizilor preluată de aici: